TOPUK AĞRI ŞİKAYETİ VE TOPUKLUK KULLANIMI

Topuk Ağrı Şikayeti Ve Topukluk Kullanımı

Yürüyüş esnasında ayaklara binen yüksek derecede ki yük,ayağın ve bileğinin eklemleri üzerinde aşırı stres yaratır.Bunu genelde ev ortamında ayakkabı giyilmediği zamanlarda topuk bölgesinde yaşanan ağrı şikayeti ile farkederiz.Genelde spor yaparken ve normal yürüyüş esnasında kullandığımız sert ayakkabılar neden olmakla beraber birçok bunu benzer durumlarda bu tarz problemler yaşanmaktadır.Genelde topuktaki ağrı şikayeti topuk istirahat ettirilerek geçmektedir.Fakat topuk ağrısı erken belirti gösterebilen bir durumda olabilmektedir.Bu belirtiler önemsenmeden yapılan o bölgede ağrıyı arttıracak spor aktiviteleri ve kullanılan ayakkabı modelleri topuk bölgesinde ağrıyı arttırarak başka problemlere yol açacaktır ve o bölgede kronikleşecektir. Topuk ağrıları arttığı zaman doktor muayenesi yapılarak teşhis koyulmalıdır.Muayene esnasında doktora ağrı şikayetinin tam olarak nerede olduğu hangi zamanlar arttığı ile ilgili bilgiler verilerek teşhis kolaylaştırılmalıdır.Doktorunuzun yapacağı fiziki muayene ile birlikte bu rahatsızlık tam olarak ortaya çıkacaktır.

Topuk Ağrılarında Bölge Tespiti

Topuk bölgesinde genellikle ağrı şikayetleri topuktan başlayan ve ayak parmaklarına kadar uzanan hatta plantar fasia adelesinde gerçekleşmektedir.Aşırı derecede topuk bölgesine uygulanılan baskı sıçrama hareketleri basıncın yüksek olduğu sporları yapmak bu adelenin deforme olmasına neden olmaktadır.Genelde ağrılar topuk bölgesinde ve tam orta noktada olmaktadır.İlk zamanlarda orta şiddetli seyreden ağrılar istirahat sonrasında ilk yere basışla beraber şiddetli ağrı şikayetleri oluşturmaktadır.Topuk ağrısı tedavi yöntemleri genelde plantar fasitis ile aynıdır.Topuğun arka bölgesinde yaşanan ağrılarda aşil tendon ile topuk bölgesindeki kemiğe bağlandığı noktada yaşanan enflamasyon yaşanmaktadır.Bu şekilde yaşanan ağrı şikayetleri aşırı derecede koşu yapanlarda ve topuğun arka kısmında herhangi bir sebepten oluşan baskı ile oluşmaktadır.Topuğun arkasındaki ağrı zamanla o bölgede şişlik ve kızarma şeklinde kendini göstermektedir.

Topuk Ağrılarında Tedavi Yolları

Ağrılara ve şişliklere neden olan ve topukta rahatsızlık meydana getiren bütün sporsal faaliyetleri durdurmak. Doktorun tavsiye ettiği topuk desteği veya özel tabanlık ürününü kullanmak gerekir,destek ürünler her zaman tedavi sürecini hızlandırır. Topukta hem arka ağrılarda hemde alt ağrılarda germe hareketleri ile destek sağlanabilir gerekli olur ise fizik tedavi uygulamaları yapılabilmektedir.Tabiki ilaç tedavisi de etkin rol oynayarak hastanın hızlı bir şekilde sağlığına kavuşmasına destek olur.

Tedaviye Destek Olması İçin Hastanın Yapması Gerekenler

Topuk rahatsızlıklarının iyileşmesi uzun süre alabildiğinden evde maksimum ölçüde yapılabilecekler şunlardır: Ayak olabildiğince çok süreli dinlendirilmelidir. Aşırı derecede ağrı şikayetleri oluyorsa ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bu rahatsızlıkta ayakkabı kullanımı çok önemli olup ayağa uygun olan ayakkabılar tercih edilmelidir ve ayakkabı içerisine yumuşak topukluk veya tabanlık kullanılmalıdır. Yürüyüşlerden sonra soğuk uygulaması yapılmalıdır.

 

 

0 Yorum