Digital Tansiyon Aletleri Fiyatları Ve Kaliteleri

                       TANSİYON NEDİR?

 

Atardamardaki kan basıncına tansiyon denir.Kalp kası sıkıştığı zaman atardamara kan pompalanır.Bu anda ölçüm yapılan basınç sistolik basınç olmaktadır.Kalp kası serbest kaldığında ise kan damar da yavaşlar; bu sürede ölçüm yapılan basınç diastolik basınçtır.Tansiyon ölçümlerinde sistolik (büyük) ve diyastolik (küçük) kan basınç değerlerine bakılır.Yüksek tansiyon değerine de hipertansiyon denir.

Uygun tansiyon kişilerde farklılık gösterebilir.Ortalama olarak büyük olan tansiyon 120-130, küçük olan tansiyon ise 70-90 arasında olması uygun kabul edilmektedir.Gençlerde ve çocuklarda tansiyonun düşük olması normal olarak değerlendirilebilir.

 

Hipotansiyon (düşük tansiyon) nedir?

Hipotansiyon çok belirgin bie şekilde ortaya çıkmadıkça hastada farkedilmez ve herhangi bir sakıncası yoktur.Kalp damar rahatsızlıklarınla karşılaşma faktöründe düşüşe neden olduğu için uygun kabul edilir.Ansızın tansiyon düşmesi başda dönme hissi, halsizlik ve baygınlıklara neden olabilir.

Hipertansiyon (yüksek tansiyon) nedir?

Tansiyon ölçümlerinin 140/90 mmHg dan yüksek ölçülmesi hipertansiyon olarak adlandırılır. Yüksek tansiyon bebeklikten itibaren hayatın her anında görülme durumu olabilir.

 Hiper Tansiyon Neden Olabilir?

  • Gereğinden fazla tuz kullanımı
  • Aşırı stres altında yaşamak
  • Obez olma durumları
  • Kalp damar hastası olmak
  • Böbrek de gerçekleşen hastalıklar
  • Genetik olan etkenler
  • Tiroid hastalıkları
  • Böbrek üstü bezindeki hastalıklar
  • Şeker hastalığı olan kişiler

Hipertansiyonun vücuda zararları nelerdir?

Düzensiz yüksek kan basıncı ilk olarak böbrekler ve kalp ve pek çok organa zarar verir.Böbrek ve kalp yetmezliği, kalp krizi gerçekleşebilir.Ani yükselmeler sonucu beyin kanaması veya inme riski olabilir. 

Gebelikte tansiyon 

Neredeyse her 10 gebelikten birisinde yüksek tansiyon görülmektedir.Hamilelik durumu hipertansiyonunun,hamileliğe mi,preeklampsiye mi bağlı olduğu kontrol edilmeli ve kronik hipertansiyondan farklı olduğu bilinmelidir.Gebelik tansiyonu hem anneye hemde bebeğe zararı olmaktadır.Yaşı olan ve kilosu yüksek annelerde kronik hipertansiyon ilk gebelikte ortaya çıkarılabilir.Gebelik hipertansiyonu genellikle gebeliğin ikinci yarısından sonra kendini göstermektedir. Preeklampside görülen hipertansiyonda ise idrarda protein kaçağı bulunmaktadır. Preeklampside ayrıca ödem, baş ağrıları ve karaciğer bozukluğu olmaktadır. Gebelikte az sayıda antihipertansif kullanılabilmektedir. Gebelik tansiyonu erken doğum, bebekte gelişme geriliği, beyin hasarı ve bebeğin plesantasında hasara neden olabilir. 

Tansiyon Aletlerinin Çeşitleri

Tansiyon aletleri iki çeşit olarak karışımıza çıkmaktadır.Bunlar digital (yeni nesil tercih edilen modeller) ve manuel (klasik eski tip tansiyon aletleri) Manuel tansiyon aletleri klasik yıllardır kullanılan modeller olup günümüzde hala kullanılmaktadır.Bu tip tansiyon aletlerinde hasta harici bir kişinin tansiyon ölçümünü yapıp kontrol etmesi gerekiyor.Fakat digital otomatik tansiyon cihazlarında ise hasta kendi tansiyonunu farklı birine ihtiyaç duymadan ölçebiliyor.Evde tek başına ölçümünü rahat birşekilde yapabiliyor.

Digital tansiyon aletleri ise kendi arasında ikiye ayrılır bilekten ölçer ve koldan ölçer digital tansiyon aletleri sağlığınıza ne kadar değer veriyorsanız alacağınız tansiyon aletinin kalitesine değer vermelisiniz.Ucuz maliyetli kalitesiz ürünlerden kaçının aksi halde sağlığınızda ciddi kayıplar yaşayabilirsiniz.

Tansiyon Aletinin Doğru Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Digital Tansiyon Aletlerinde en önemli unsur cihazın pilleridir,pili bitmiş bir cihazın ölçüm sonuçları farklı olacaktır yanlıs ölçümlerle karşı karşıya kalıp yanlış önlemler almanıza neden olacaktır.Bunun için pillerin dolu olduğundan emin bie şekilde cihazınızı kullanmalısınız.

Ölçüm aralığı çok kısa olmamalıdır aksi halde tekrar yanlış ölçüm sonuçlarıyla karşı karşıya kalacaksınızdır.İlk ölçümü yaptıktan sonra ikinci ölçüm en az 10 dakika aralığında olmalıdır,cihazın kola uyguladığı basıncın etkisi bu süre içerisinde sona ermiş olacaktır.

Cihazı kesinlikle darbelere karşı korumalısınız düşürme çarpma gibi riskleri ortadan kaldırmalısınız,içerisinde hassas elektronik parçalar bulunduğu için bozulma riskide yüksek olacaktır.

0 Yorum