CPAP VE BPAP MASKELERİ

                                                                          CPAP VE BPAP MASKELERİ NASIL KULLANILIR

 

Cpap ve Bpap maskeleri uyku apnesi veya KOAH gibi kronik hastalıklarda cpap ve bpap cihazı ile birlikte kullanılan ve hasta kullanımı,konforu için büyük önem arz eden bir parçasıdır.Farklı özelliklerdeki cihazları hekim hastanın durumuna göre uygun görür.Bu cihazlarla birlikte kullanılan maskeler hekimlerin tavsiye ettiği hastanın kullanım konforuna uygun tedaviyi aksatmayacak kriterlerde olması gerekmektedir.Bu maskelerde solunum esnasında hem burun hem de ağız olarak veya sadece ağız ve sadece burundan olacak şekilde de kullanılan modelleri bulunmaktadır.

Hekiminizin tavsiye ettiği maskeleri tercih etmelisiniz. Uyku apnesi rahatsızlığı yaşayan hastalarda hekimler çoğunlukla burun bölgesinden destek sağlayacak nazal maskeleri tercih etmektedir.Uyku apnesi rahatsızlığı olan kişilerde bazı farklı durumlarda hem ağız hemde burundan oral nazal şeklinde maske uygun görülebilmektedir.KOAH ve akciğer hastalığı olan kişilerde ağız ve burun birlikte olan maskeler uygun görülmektedir.

Akciğer hastalığında bazı farklı durumlar içinde sadece burun destekli maskeler önerilebilmekte olup bu durum hastalığın boyutuna göre,hastanın vücut direnci ve maske ile yaşadığı uyumla alakalı bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Hekimin tavsiye ettiği maske modeli alınmalıdır aksi taktirde hasta uyumu düşük bir maske ile yaşayacağınız problemler tedavinizi olumsuz yönde etkileyecektir.

Kalitesi düşük bir maske kullanımında ilerleyen zamanlarda karşılaşıcak basit bir problem tedaviyi olumsuz etkileyecektir.Örneğin maske üzerinde oluşan bir hava kaçağı hastayı olumsuz yönde etkileyerek hastanın cihaz kullanımından vazgeçmesine kadar gitmektedir. Hastanın yüzüne uyumlu bir maske de tedaviyi olumlu yönde etkileyerek hava kaçaklarının önüne geçmektedir.Maskelerin boyutları bulunmakta olup hastanın yüz yapısına göre farklılık göstermektedir.

Solunum rahatsızlıklarında kullanılan Cpap Bpap cihazlarının maskeleri kullanıcıya konfor imkanı da sağlamalıdır.Maskenin sağladığı konfor etkin bir tedavi için gereklidir.Kullanıcının rahat kullanamadığı maske cihaz kullanımını sonladırabilmektedir.Kullanıcının rahat edemediği maske değiştirilmelidir,konforlu maske temini sağlanmalıdır.Cihaz kalitesi ne kadar önemli ise maske kalitesi de o kadar önemlidir.

                                                                 

                                                                               CİHAZ MASKELERİNİN TEMİZLİĞİ

 

Maskeler sağlık kriterlerine uygun olarak üretilmektedir.Fakat hastanın cildinde alerjiye sebep olabilmektedir.Bunun nedeni maskenin malzemesi olabileceği gibi maskenin hijyenin doğru birşekilde sağlanıp sağlanmadığıyla alakalı olabilmektedir.

Doğal temizlik malzemeleri ile temizlenmeyen maskeler ciltte alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.Maske üzerinde durulanmasına karşılık kalıntı bırakan doğal olmayan temizlik ürünleri de bu tarz problemlere yol açar.

Bu durumda ciltte oluşan kızalıklık ve kaşıntı yaraya dönerek tedaviye ara vermek zorunda kalınabilir. Maskelerin kullanım süreleri farklılık göstermektedir.Kullanım süresi üretiminde kullanılan malzeme ve maskenin düzenli temizlik yapılma durumuna bağlı olmaktadır.

 

 

0 Yorum